Czarna polewka u Gauchos


Co na obiad w niedzielę jedzą brazylijscy Gauchos?  Staropolską czarninę (zupę z krwi kaczki), która w Polsce bywa nazywana czarną polewką. W Brazylii, czarna polewka jest przysmakiem, który serwuje się od święta. Jeśli dostaniesz talerz czarniny oznacza to, że jesteś mile widzianym gościem. Przepis na tę zupę pojawił się w krainie Gauchos, czyli stanie Rio Grande do Sul razem z polskimi emigrantami w XIX wieku. Polscy emigranci mają tutaj swoje miasteczka i podobno można w nich usłyszeć polszczyznę sprzed 120 lat. Ciekawi jak to brzmi? Ja też. Dlatego jadę dowiedzieć się, jak mówią po polsku, i jacy w ogóle są współcześni, polscy Gauchos. Trzymajcie kciuki- zwłaszcza za momenty, kiedy z grzeczności, będę musiała zjeść czarną polewkę. W podróż wyruszam już 23 maja.

Celem wyprawy jest realizacja reportażu radiowego o Brazylii i Polakach w brazylijskim interiorze.